Interzis la Huawei: încă o țară vrea să renunțe la echipamentele companiei
După ce SUA, Australia și Noua Zeelandă au interzis Huawei, încă o țară se pregătește să îndepărteze această companie.
Japonia plănuiește să interzică achiziția de echipamente de la Huawei și ZTE într-un efort de a-și îmbunătăți sistemul de apărare împotriva atacurilor cibernetice.
Companiile de tehnologie chineze sunt supuse unor examinări intense din partea americanilor și a altor aliați. Aceste companii sunt suspectate că au legături cu guvernul chinez și că tehnologia lor este folosită pentru spionaj guvernamental.
O interdicție guvernamentală în Japonia ar veni după ce Huawei a fost blocată deja în SUA, Australia și Noua Zeelandă în a participa la licitația pentru a construi noile rețele 5G. Huawei a repetat de nenumerate ori că nu are nicio legătură cu autoritățile de la Beijing.
Geng Shuang, ministrul de Externe al Chinei, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile autorităților japoneze de a interzice achiziția de echipament.
Yshihide Suga, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, a refuzat să comenteze situația, dar a declarat că țara sa a avut discuții constante cu SUA pe mai multe domenii, inclusiv pe cibersecurity. „Securitatea cibernetică devine o problemă importantă în Japonia. O să analizăm toate firmele din mai multe perspective”, a spus el în cadrul unei conferințe, fără a menționa Huawei sau ZTE.
Compania livrează echipamente pentru două firme telecom din Japonia, NTT Docomo și KDDI Corp. „Guvernul nu va cumpăra echipament de la firme unde există îngrijorări legate de securitate, dar este dificil să interzicem companiilor private să cumpere echipament de la acele firme”, a spus o sursă din guvern pentru Reuters.
În același timp, alte firme private s-au distanțat de Huawei în alte locuri de pe glob. În SUA, Sprint, o subsidiară a firmei japoneze SoftBank, a spus că nu va mai cumpăra echipament de la Huawei și ZTE.
Huawei, supusă unor teste terțe în Marea Britanie
British Telecom Group a luat decizia de a elimina echipamentul Huawei din rețeaua 3G și 4G și că pentru 5G va apela la alți furnizori.
În același timp, reprezentanții Huawei au fost de acord ca echipamentul de rețea al companiei să fie inspectat de GCHQ, centrul național de securitate cibernetică al Marii Britanii. De asemenea, ei au fost de acord cu o serie de cerințe tehnice care vor schimba practicile sale în Marea Britanie, potrivit unor persoane apropiate de situație.
Compania a fost de acord să scrie și o scrisoare oficială către NCSC în care să sublinieze acordul companiei de a aborda urgent problemele ridicate într-un raport publicat în iulie de către un consiliu de supraveghere care monitorizează testarea kit-ului companiei înaintea de a-l aproba pentru utilizarea acestuia în rețelele din Marea Britanie.
Aceste măsuri vin după ce guvernul american și-a intensificat eforturile de a-i convinge pe aliații occidentali să evite Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume, pentru trecerea la rețeaua 5G, pe fondul unor temeri legate de spionaj cibernetic.
Situația devine din ce în ce mai neagră pentru Huawei, pe măsură ce tot mai multe țări interzic participarea companiei la licitațiile pentru modernizarea rețelelor telecom. Vom vedea dacă și Germania va ceda presiunilor și va trece în tabăra americanilor.